Colombo

9 maart 2026 - Colombo, Sri Lanka

Vandaag vertrekken we als backpackers 2.0 of boomerstyle met de taxi naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka.
Het is zondag dus volgens de taxichauffeur is het niet druk op de weg. Uiteraard is er wel chaos met tuktuks, fietsers en auto’s die door elkaar rijden en mensen die proberen over te steken.

Bij ons hotel aangekomen, besluiten we vandaag de wijk Pettah te gaan bekijken, een wijk die bekend staat om zijn markten. Dat blijkt, we slenteren van de ene naar de andere markt totdat we op een hoofdweg aankomen waar het zo’n drukte is dat we besluiten om even wat te eten in een soort snackbar om bij te komen.

Na de lunch slenteren we wat rond totdat we ineens voor een Nederlands koloniaal gebouw staan. Het blijkt een ziekenhuis te zijn uit de 17de eeuw om medewerkers van de VOC te kunnen behandelen. In 1650 veroverde de Nederlanders het kustgebied van Sri Lanka (toen nog Ceylon) van de Portugezen zodat de VOC beter controle kregen over de handel in specerijen. De Nederlanders koloniseerden Sri Lanka voor 150 jaar om vervolgens verjaagd te worden door de Engelsen. In deze tijd zijn er ook kinderen geboren van Europese vaders en vrouwen van Cylon, zij worden Dutch-Burghers genoemd. Sommige dragen achternamen als Cornelissen e.d. en sommige hebben namen als Thomas, net zoals onze taxichauffeur.

We slenteren wat door Fort (de Nederlandse wijk) en worden aangesproken door een Srilankaan. Hij verteld dat zijn moeder nog in Nederland woont en dat hij stroopwafels lekker vind. Hij kwam net van zijn werk in de haven en hoorde aan ons dat we Nederlanders waren. Hij geeft ons wat tips, wat leuk is om te doen en raadt ons aan om met de rode tuktuk te rijden want die zet de meter aan. ‘Toevallig’ komt er net een aanrijden die ons wel even naar een tempel kan rijden. Peter vertrouwt het niet. Bij de tempel aangekomen wil de man ons het tienvoudige  laten betalen 2.000 roepi. Peter van de Spek naast me wordt zo kwaad, dat we ineens nog maar 200 roepi hoeven te betalen. Peter had ‘s morgens net over Colombo Scam gelezen, en dit ging precies zo.

Voor de avond hebben we een foodtour met tuktuk geboekt. Ricky, onze chauffeur, komt ons een uur te laat ophalen vanwege vehicle problems. Hij racet ons door Colombo heen naar verschillende eetgelegenheden. We proeven een soort pannenkoek maar dan in de vorm van een kommetje met verschillende vullingen zoals bijvoorbeeld ei, dit zijn hoppers.
In het laatste eettentje wordt een bananenblad voor ons gelegd waar een soort rijst op wordt geschept en vervolgens nog lekker meukjes bij worden gelegd. Dit eet je met je handen op. Herstel, met je rechterhand. Ik herinner me nog dat in India de linkerhand de poephand werd genoemd. Dat blijkt in Sri Lanka ook zo te zijn, Ricky verwoordt het wat netter: met de linkerhand was je je lijf.😂

1. Janneke:
    9 maart 2026
    Die laatste foto 😍 genietende koppies!
  2. Kokkie:
    9 maart 2026
    Prachtig jongens mooi en lekker
  3. Suzanne:
    9 maart 2026
    Bijzonder eten met al die krukjes als tafeltjes. Wel praktisch als er weinig ruimte is! Als het maar lekker was. En Peter van der Spek krijgt in elk geval een betere prijs haha. Veel plezier!
  4. Ingrid:
    10 maart 2026
    Wat een leuke foto van jullie samen!!