Galle

11 maart 2026 - Galle, Sri Lanka

Vanochtend begonnen met een Sri Lankaans ontbijt, een soort glasnoodles met curry (gelukkig niet te pittig), gebakken ei, pannenkoekje en verschillende soorten fruit.

We besluiten eerst een wandeling over de oude Nederlandse vestingmuren te maken voordat het echt warm wordt. Galle ligt op een schiereiland en de hele (oude) stad is ommuurd. De muren zijn enorm breed en om de 100 meter is er een bastion gebouwd waarop nog kanonnen uit de VOC-tijd staan, te herkennen aan het VOC-teken. De bastions hebben namen als Utrecht, Klippenburg en Akersloot.

We hebben het inmiddels bloedheet dus Peter besluit even lekker af te koelen in de airco van onze kamer en ik ga lekker winkelen. Het merendeel zijn van die toeristenwinkels maar wel leuk om er naar binnen te gaan want dan zie je de koloniale panden van de binnenkant. Vrijwel alle panden hebben aan de binnenkant een hoogplafond van hout. Galle staat bekend als het best bewaard gebleven Nederlandse koloniale vestingstad en vandaag de dag wonen en leven hier Sri Lankaanse mensen.

In de middag gaan we even lekker aan een strandje zitten onder een boom in de wind. Het is hier niet gebruikelijk dat Sri Lankaanse vrouwen gaan zwemmen in de zee en als ze dat wel doen, springen ze met kleren en al het water in. Ik besluit wel in mijn bikini het water in te gaan maar ga vervolgens niet liggen zonnen.

‘S Avonds drinken we een cocktail op de prachtige veranda van hotel Fort Galle en daarna eten we bij een klein familierestaurantje 10 verschillende curry’s.