Ella
19 maart 2026 - Ella, Sri Lanka
We beginnen de dag met een douche en uitzicht over de bergen en Ella. Er zit namelijk een heel groot raam in onze badkamer. We zijn vandaag bijtijds opgestaan, eigenlijk zoals elke dag, omdat er ergens in de middag weer regen wordt verwacht. Dus we willen voor die tijd o.a. naar de Halpewatte tea factory maar we krijgen nog een tip om eerst even naar Nine Arches Bridge te gaan omdat daar over een kwartier een trein overheen rijdt en dat schijnt leuk te zijn. Onze tuktuk driver rijdt als een dolle om op tijd bij de brug te zijn.
We wachten met veel andere toeristen op de trein. Er lopen nog allemaal mensen op het spoor en ook op de 25 meter hoge spoorbrug. Uiteraard heb je ook altijd weer een mafkees die dan op de rand van de brug moet gaan staan om de perfecte foto te maken (die je vervolgens op je computer opslaat en nooit meer bekijkt). Dan blaast een politieagent op een fluitje en gebaart dat de trein er aan komt. Sommige mensen blijven gewoon op de brug staan, uiteraard ook die mafkees. De trein komt langs met allemaal mensen die naar buiten hangen en voor de ramen foto’s staan te maken. Dus het is voor beide kanten een attractie.
Volgende stop is Halpewatte tea factory waar we een rondleiding door de theefabriek krijgen. We worden mee genomen door de 6 stadia van het proces om thee te maken van het drogen tot het verpakken. Erg bijzonder want in de fabriek wordt gewoon gewerkt. Vervolgens gaan we naar de theevelden die om de fabriek heen liggen, in de veronderstelling dat we daar ook een rondleiding krijgen maar dat is niet helemaal het geval, we mogen zelf theeblaadjes plukken. De vrouwen die op de plantages thee plukken, moeten minimaal 20 kg per dag plukken, pluk je meer dan krijg je ook meer geld. Ik heb in een kwartier ongeveer genoeg geplukt voor 2 kopjes thee😂

Ik sta ook regelmatig op de John Frostbrug.
Ben ik dan ook een mafketel hihi